białe ciasto z syropem czekoladowym na białym talerzu ceramicznym
Słodkości

Jak dobrać podkład pod tort?

W czasie przygotowywania ozdobnych wypieków samo ciasto i umieszczone na nim dekoracje to nie jedyne kwestie, którymi należy się zająć. Ważne jest też wygodne podanie deseru oraz jego bezpieczny transport. Pod tym względem niebagatelną rolę odgrywają między innymi podkłady pod tort, jednak ich prawidłowe dobranie nie dla każdego może być proste i oczywiste. Dowiedz się, w jaki sposób wybrać odpowiednie produkty, które zabezpieczą Twój przysmak.

Czym są podkłady pod tort?

 

Na początku warto sprecyzować, czym właściwie są podkłady pod tort. Są to specjalistyczne podkładki zazwyczaj wykonane z tworzyw sztucznych, by były naprawdę wytrzymałe i solidne. To właśnie na nich opiera się bowiem zazwyczaj cały ciężar ciasta, nie mogą zatem okazać się delikatne czy cienkie. Po takie produkty chętnie sięgają przede wszystkim cukiernicy, którzy w ten sposób zabezpieczają swoje wypieki. Przykład takich artykułów znajdziesz między innymi tutaj: https://torcik.net/sklep/podklady/.

Do czego właściwie służą podkłady pod tort?

 

Takie specjalne podkładki przede wszystkim pomagają chronić ciasto na różnych etapach jego tworzenia i transportu. Stanowią jego podporę już podczas przekładania kremem, dekorowania czy tynkowania. Sprawdzają się jako solidny fundament, dzięki czemu całość można bezpiecznie przenosić. Odpowiednio dobrany podkład pod tort jest zatem jego zabezpieczeniem, ułatwia jego przewóz oraz serwowanie. Jest to zatem niezbędny element przygotowywania na przykład tortu weselnego czy urodzinowego.

Jak wybrać odpowiedni podkład pod tort? Czym się kierować?

 

Obecnie na rynku dostępna jest szeroka oferta takich produktów jak podkłady pod tort. Jak zatem wybrać najlepszą propozycję, która najlepiej sprawdzi się w przypadku Twoich wypieków? Czym kierować się podczas zakupów? Pod uwagę warto wziąć następujące czynniki:

 

  • materiały – im większy i cięższy tort, tym solidniejsze powinny być wybrane podkłady pod niego. Najczęściej są one produkowane z takich materiałów jak karton, tektura, styrdur czy nawet płyty drewnopodobne. Pamiętaj o tym, by dobrać ich grubość i sztywność do wagi ciasta.

 

  • rozmiar – równie istotny co materiały, jest też wielkość wybranych podkładów pod tort. Im okazalsze ciasto, tym większy rozmiar powinna mieć taka podkładka. Warto wybrać produkty o takiej średnicy, która zostawi zapas wolnego miejsca wokół wypieku, za który osoby przenoszące je będą mogły swobodnie złapać.

 

  • kolor – obecnie podkłady pod torty dostępne są na rynku w rozmaitych wersjach. Dzięki temu bez trudu możesz wybrać ozdobny produkt, który będzie pasował do Twojego wypieku pod względem barwy i wpisze się w estetykę przyjęcia.

Gdzie najlepiej zamówić dobrej jakości podkłady pod tort?

 

Istnieje wiele czynników, którymi należy się kierować przy wyborze podkładów pod tort, ale zawsze należy wybierać produkty ze sprawdzonych sklepów cukierniczych. Należy do nich między innymi Torcik: https://torcik.net/. Przekonaj się, że podkłady są bardzo ważnymi produktami, które pozwolą na zabezpieczenie Twojego pięknego wypieku i warto poświęcić chwilę na ich wybór.